Brother GTX Serisi Baskı Makineleri

DTF mi DTG Mi?

Bir süre önce dijital baskıya alternatif olarak görülen düşük maliyetli tekstil baskı alternatiflerinden DTF baskı tekniği pazara girişi yaptı. Direct to Garment Printing uygulamalarında daha ucuz bir üretim tekniği olarak sunulan bu sistem yine de bir Ink jet baskı makinesine ihtiyaç duyuyordu.

Gözden kaçan nokta filme baskı yapabilecek makine donanımlarının güvenilirliği ve endüstriyel donanım kalitesinde üretilmiş ya da üretilmemiş olması idi.

Pazara baktığımızda birçok makine tedarikçisinin birçok marka altında uzak doğuda üretilmiş DTF makinelerini pazara sunduklarını ve düşük kalitedeki ürünler için ciddi talep olduğunu gördük. Birçok orta ve küçük üretici söz konusu makineleri makine fiyatlarının düşüklüğü sebebi ile tercih etti.

İlk bakışta dtf makineleri zaman maliyeti yüksek olsa da çok daha ucuz üretim yapıyor gibi görünüyordu. Promosyon ürünleri ve ülkelerin iç pazarları için üretim yapan firmalarda zaman bir maliyet olarak hesaplanmıyor ve göz ardı edilebilir gibi görünüyor. Fakat ucuz makine ve donanımların yaratacağı ek maliyetler yine gözden kaçmıştı.

Baskı kafaları ve makine parçaları durmadan çalıştırılan bu düşük kalitedeki makinelerde uzun ömürlü olamıyordu. En önemli etkenlerden biri bu makinelerde kullanılan boyaların ve baskı kafalarının uyumlu olmaması ve yoğun üretim periyotlarındaki performanslarının bilinmemesiydi.

Makine ve donanımları tedarik eden firmalar yeterli yedek parça ve teknik servis alt yapısına sahip olmadıkları için müşterilerden gelen talepleri zamanında karşılayamıyor ve ana hedef olan çok daha ucuz üretim yine bir hayale dönüşüyor. Zamanında yeterli yedek parça temini ve benzer birçok tedarik süreci, servis hizmetlerine ulaşana kadar geçen süre vbz.

 Ve Zaman asıl maliyete dönüşüyor. Onarım bedelleri de cabası.

Çünkü makine tedarikçisi olmak sadece belli miktarda makineyi ithal etmek ve müşterilere sunmak değildir. Yeterli yedek parça stoğu yatırımı yapabilmek, konusunda uzman teknik servis birimi oluşturmak ve teknik servis ekibini doğru eğitmek yıllarca süren bir süreç.

Brother GTX, PRO yada GTX Pro Bulk modeli kullanıcıları zaten yüksek kaliteli bir endüstriyel donanıma sahip oldukları için bütün bu sorunları yaşamadan sadece film ve powder kullanarak bu ucuz alternatifi de üretim metodlarına eklediler.

Tekstil ihracatı yapan üreticiler DTF sonuçlarını tercih etmediler.

Brother IPM Türkiye olarak birçok profesyonel üretici ile örnekler ve çalışmalar yaptık. Brother DTF kalitesini birçok ihracatçı tekstil üreticisinde örneklendirdik. Çok yüksek kalite sonuçlar aldık. Moda markası müşterilerine çeşitli numuneler ulaştırdık.

Sonuç firmaların yıllardır transfer ya da flex baskı olarak adlandırdığı baskı kalitesi ile benzer haslıklara sahip olduğu ve kaliteden ödün veremeyecekleri idi. Çünkü endüstriyel gİyisi üreticileri birbirinden farklı birçok kalite ve özellikte kumaşlar kullanmaktalar. DTF uygulamaları tüm bu kumaş türlerinde benzer baskı kalitesi ve haslıkları sunmaktan halen çok uzak. Teknik olarak eriyen powder esnekliği işlem sonrasında değişken kumaş esnekliklerine uyum gösteremiyor.

Tekstil hammaddesi çok değişken. Kumaşın iplik kalınlığı ve türü, boyama proseslerinde ve elastan içeriklerine göre edindiği birtakım özellikler sürekli olarak değişmekte.

Brother DTG sonuçlarının her zaman için asıl kalite standartı olduğu gerçeği bir kez daha kendini kanıtlandı.